Vertelverhalen van Beertje Anders
Vertelverhalen van Beertje Anders voor jonge kinderen
Vertelverhalen van Beertje Anders
De Beertje Anders‑reeks is er voor jonge kinderen. De verhalen gaan over allerlei onderwerpen en situaties die kleuters en jonge kinderen ook meemaken. Het doel van de verhalen is om moeilijke thema's eenvoudiger uit te leggen aan de jonge luisteraars. Het grote lettertype maakt het voorlezen heel gemakkelijk en de prachtige, grote en kleurrijke vertelplaten geven een goed beeld bij het verhaal. Hieronder een overzicht van de vertelverhalen van Beertje Anders die verkrijgbaar zijn.
Lees ook voor tijdens De Nationale Voorleesdagen of Het Nationale voorleesontbijt
Andere vertelverhalen: Vertelverhalen voor iedereen en Martial Art vertelverhalen
Verhalen voorlezen met een verteltheater
Het gebruik van een verteltheater bij het voorlezen van verhalen aan kinderen verhoogt hun interesse en concentratie. De reactie van hen op de informatie die in het verhaal gegeven wordt, wordt hierbij verdiept, waardoor de informatie beter kunnen onthouden en verwerken. Het voorlezen met een verteltheater stimuleert meer betrokkenheid tussen de luisteraars en creëert een wij-gevoel. Kinderen worden zo gestimuleerd om samen na te denken over oplossingen voor problemen die in het verhaal voorkomen. Verhalen voorlezen met een verteltheater is een interactieve manier van vertellen waarbij de verteller een belangrijke rol heeft.
In deze setting wordt er rekening gehouden met de verschillende leeftijden van het publiek, terwijl er ook continue wordt geïmproviseerd om het verhaal interessant te houden voor iedereen. Door middel van dit verteltheater kunnen kinderen van 1,5 jaar tot 3 jaar veel plezier beleven aan eenzelfde verhaal. Storytelling met een verteltheater is verhalen vertellen en meepelen, met veel interactie met de luisteraars.
Vertelplaten
Vertelplaten kunnen een leuke manier zijn om de betrokkenheid van kinderen tijdens lezen te vergroten. Voor de jongste lezers is het goed om actief bij gericht vragen in het verhaal te betrekken door ze bij hun naam te noemen terwijl je vraagt, zoals: “Kijk eens Marjoleine, Beertje Anders heeft zich verstopt! Zie jij hem daar achter de boom staan?”. Oudere peuters kunnen ook worden uitgedaagd met vragen zoals hoeveel bloemen erop staan of wat hun kleur is. Je kunt ook vragen over klein en groot of andere basis tegenstellingen die ze op de platen kunnen zien.
Kamishibai is een heel bijzonder soort theater
Als de deuren van het opengaan, staren de kinderen betoverd naar het eerste beeld en begint het verhaal. Het maakt niet uit of je het verhaal hardop voorleest of vertelt; de afbeeldingen zullen altijd de aandacht van de kinderen trekken.