Lesmateriaal over Verslaving
voor het middelbaar onderwijs
Lesmateriaal over verslaving
Verslaving is een ernstig medisch probleem waarbij mensen fysiek of psychologisch afhankelijk zijn van een middel of meerdere middelen. Het gebruik daarvan blijft vaak onbedoeld aanhouden, ook al veroorzaakt het negatieve gevolgen zoals gezondheidsproblemen, schulden en familierelaties die lijden onder het problematisch gebruik. Op deze pagina lesmateriaal over verslaving die gebruikt kan worden in het middelbaar onderwijs.
Les over verslaving
In deze les over verslaving wordt aan leerlingen duidelijk gemaakt hoe en waarom mensen zo makkelijk verslaafd raken. Een les die hen helpt bewust te worden van hun afhankelijkheid en het proces waarin een verslaving ontstaat. Door hierover na te denken, kunnen leerlingen voor zichzelf tijdig een grens stellen voordat er sprake is van echt verslavingsgevaar.
Verslaving is een groot probleem waar iedereen tegenwoordig steeds vaker mee te maken krijgt. In deze les worden leerlingen bewust gemaakt van de verslavingsrisico's, leren ze hoe je afhankelijk kunt worden van bepaalde dingen en dat deze afhankelijkheid gemakkelijk kan leiden tot verslaving.
Les over verslaving
Les over verslaving
Les over verslaving
Hoe ontstaat een verslaving? Aan de hand van deze les over verslaving wordt aan leerlingen duidelijk gemaakt waar en hoe gemakkelijk we ergens verslaafd aan kunnen raken. De les die hierop volgt gaat over onze afhankelijkheid en verslaving aan de mobiele telefoon. Goed om hier eens bij stil te staan en er met elkaar over te praten. Waar liggen de grenzen in het gebruik van de mobiel?
Telefoonverslaving
De les die hierop volgt gaat over onze afhankelijkheid en verslaving aan de mobiele telefoon. Goed om hier eens bij stil te staan en er met elkaar over te praten!
Waar liggen de grenzen in het gebruik van de mobiel?
Poster 'Verslaving'
De poster 'Verslaving' geeft een overzicht van de vijf opeenvolgende fases die ervoor zorgen dat iemand een verslaving ontwikkelt, van geheel onbekend tot verslaafd. Met behulp van deze poster begrijpen de leerlingen beter hoe een verslaving in zijn werk gaat. De poster 'Verslaving' past goed bij de les over telefoonverslaving.
Poster 'Verslaving'
Poster 'Verslaving'
Poster 'Verslaving'
Op de poster 'Verslaving' staat, eenvoudig uitgelegd, hoe een verslaving in vijf fases tot stand komt. Van onbekend naar verslaafd. Met de poster 'Verslaving' krijg je inzicht in het verloop van een verslaving. De poster 'Verslaving' is enkelzijdig gedrukt op 400 grams hoge kwaliteit afwasbaar glanslaminaat. Hierdoor heeft de poster een luxe uitstraling en gaat langer mee.
Les over telefoonverslaving
In deze les gaat het over telefoonverslaving. De docent zal met de leerlingen bespreken waar hun grens ligt als het gaat om het gebruik van hun telefoon en hoe zij hun telefoongebruik kunnen beperken om verslavingsgevaar te voorkomen. Door uit te leggen hoe een verslaving tot stand komt en open vragen te stellen worden de leerlingen zich bewust van hun eigen telefoongebruik en of ze hierin ook meer grenzen zouden willen aanbrengen.
Les over telefoonverslaving
Les over telefoonverslaving
Les over telefoonverslaving
Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. En het aantal dat eraan verslaafd raakt neemt alleen nog maar toe. We raken er al helemaal aan gewend dat je overal iemand met een smartphone ziet, want ook bijna iedereen heeft er een. Echt overal zie je ze tegenwoordig. Je gaat haast denken dat dit altijd al zo geweest is, maar de mobiele telefoon bestaat nog helemaal niet zo lang. En vooral aan
de mobiele telefoon kun je gemakkelijk verslaafd raken...
Deze les gaat over de mobielverslaving. Leerlingen wordt gevraagd waar hun grens ligt in het gebruik ervan. Per post ontvang je de A3-formaat poster 'Smartphone en verslaving'.
Poster 'Smartphone en verslaving'
Met de tekst: Mijn smartphone is evolutie! Al het andere een verslaving! worden leerlingen aan het denken gezet over het gebruik van de smartphone. We weten allemaal dat roken en drinken gemakkelijk kunnen leiden tot een verslaving eraan, maar het gebruik van de mobiele telefoon wordt over het algemeen niet gezien als een verslaving. De poster 'Smartphone en verslaving' past goed bij de les over telefoonverslaving.
Poster 'Smartphone en verslaving'
De tekst op de poster 'Smartphone en verslaving':
- Mijn smartphone is evolutie!
- Al het andere een verslaving!
De A3 formaat poster 'Smartphone en verslaving' is gedrukt op stevig 350 grams glanslaminaat.
Kunnen we nog zonder nieuwe media?
Kunnen we nog zonder nieuwe media? In deze les gaan we proberen of we nog een week kunnen leven zonder de nieuwe media. Hoeveel uren, dagen houden uw leerlingen het vol? Nieuwe media zoals smartphones hebben ons leven ingrijpend veranderd. Dit betekent ook dat met name jongeren kwetsbaar zijn voor verslaving aan apps en internet. Hoewel de mobiele telefoon relatief nog niet zo lang bestaat, is het gebruik ervan in onze maatschappij al enorm toegenomen. En juist omdat het zo toegankelijk is, is het ook zo makkelijk om eraan verslaafd te raken... Het lijkt soms wel alsof we geen leven meer kunnen voeren zonder deze apparaten. Maar is dat ook zo?
Week zonder nieuwe media?
Week zonder nieuwe media?
Kunnen we nog een week zonder nieuwe media?
Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. En het aantal dat eraan verslaafd raakt neemt alleen nog maar toe. We raken er al helemaal aan gewend dat je overal iemand met een smartphone ziet, want ook bijna iedereen heeft er een. Het is zo’n handig apparaatje, je kunt er ongelofelijk veel dingen mee doen en hij is gemakkelijk mee te nemen. Het begint met een gewoonte, maar het kan zo’n dwang worden dat je telkens je berichtjes wilt blijven checken. Er zijn mensen die wel honderd keer checken of er nog nieuwe meldingen zijn. Ga de hier eens samen met je leerlingen over in gesprek en neem de uitdaging aan. Lukt het voor een paar uur, een dag of een hele week?
Deze les is een echte uitdaging. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor jouw als docent!
Posters over alcohol en drugs
Dit posterpakket bevat vijf posters die jongeren waarschuwen voor overmatig gebruik van alcohol en drugs en is geschikt voor het voortgezetonderwijs en hulpverlening aan jongeren. De posters laten zien dat alcohol en drugs de prestaties verminderen, je gezondheid kunnen schaden en geldverspillende activiteiten kunnen worden, soms zelfs met dodelijk afloop. Laat je leven niet weggeven aan een verslaving - Ga voor een beter leven zonder alcohol en drugs!
Posters over alcohol en drugs
Posters over alcohol en drugs
Posters over alcohol en drugs
Een posterpakket met vijf waarschuwingen tegen het overmatig gebruik van alcohol en drugs voor het middelbaar onderwijs of de hulpverlening aan jongeren. Deze posters over alcohol en drugs zijn onlangs ook gebruikt bij een film voor jongeren over drank en drugsproblemen. Het formaat van de posters is A2 (594 mm bij 420 mm)
Gratis verhaal over verslaving
Het verhaal gaat het ontstaan van een verslaving. Het verlangen naar dingen die aantrekkelijk lijken is volstrekt normaal, maar het is belangrijk om te weten wanneer je genoeg hebt en op moet houden. Dit komt neer op bewust kiezen wat goed is voor jou in plaats van verslaafd te raken aan ongecontroleerd verlangen. De moraal van dit verhaal is dat het essentieel is om grenzen te stellen en onze verlangens op een gezonde manier te beheren. Lees hier het moraal verhaal over verslaving Lees ook het moraal verhaal over verlangen