De Nationale Voorleesdagen
Van 24 januari t/m 3 februari 2024
Voorlezen voor jonge kinderen maakt grote lezers
Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Voorgelezen worden is heel leuk en belangrijk voor jonge kinderen! Het ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat, prikkelt de fantasie en draagt bij aan de interactieve vaardigheden. Maar nog belangijker is het plezier dat de ouder, grootouder en het kind eraan beleven. Baby's, peuters en kleuters kunnen zelf nog niet lezen en speciaal voor hen zijn er de Nationale Voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd om ouders en opa’s en oma’s te stimuleren om meer voor te lezen. Dagelijks voorgelezen worden vergroot de woordenschat van het jonge kind. Bekende Nederlanders lezen voor op basisscholen en voor kleuters is er speciaal het Nationaal Voorleesontbijt om ze vroeg enthousiast te maken voor lezen. Zelfs ouders die thuis blijven met hun kinderen kunnen deelnamemen aan het Nationale Voorleesontbijt door voor te lezen uit hun favoriete boek.
Wat zijn de Nationale voorleesdagen?
In 2024 wordt op 24 januari de Nationale Voorleesdagen ingeluid met het Nationale Voorleesontbijt. De Nationale Voorleesdagen, georganiseerd sinds 2003 door de CPNB (Centrale voor Promotie van het Nederlands Boek), is een jaarlijks evenement in opdracht van Stichting Lezen. Het doel van deze dagen is om het lezen aan kinderen die nog niet kunnen lezen te stimuleren. Ouders of opvoeders wordt geadviseerd om veel voor te lezen aan kinderen tussen 0 en 6 jaar. De insteek is dat regelmatig en veelvuldig voorlezen positieve effecten hebben op woordenschat, spelling en tekstbegrip bij kinderen tot 6 jaar. Op veel basisscholen en in bibliotheken wordt deze week extra voorgelezen en ook ouders thuis doen mee. In 2023 wordt er gevierd dat de campagne alweer de twintigste editie zal zijn. De Nationale Voorleesdagen voor een avontuurlijk leesfestijn dat alle jonge lezers betovert!
Voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen
Om het voorlezen te stimuleren worden er tijdens de Nationale Voorleesdagen tal van activiteiten georganiseerd in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Bekende en onbekende Nederlanders lezen verhalen voor en er is een mooie selectie van posters over lezen om de ruimte op te fleuren. De gratis filmpjes, verhaaltjes en vertelverhalen van Beertje Anders maken het voorlezen helemaal compleet! Regelmatig voorlezen is belangrijk voor kinderen: het prikkelt hun fantasie, helpt hun taalgevoel te ontwikkelen en vergroot hun woordenschat. Maar wat het allerbelangrijkste is; het plezier dat ouder(s), grootouder(s) én het kind eraan beleven!
Een Kamishibai of verteltheater voor de Nationale Voorleesdagen
Voorlezen op de basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of in de bibliotheek is extra leuk met een Kamishibai of verteltheater. Kamishibai (ook bekend als papieren theater) is terug te voeren tot het begin van de twintigste eeuw in Japan en is een traditionele vorm van verhalen vertellen. Het bestaat uit een reeks illustraties of afbeeldingen die één voor één worden gepresenteerd, terwijl een verteller het bijbehorende verhaal en de dialoog reciteert uit vooraf geschreven scripts. Aanvankelijk werden Kamishibai-uitvoeringen gehouden in papieren theaters buiten treinstations, met artiesten die ze uitvoerden op straathoeken en andere openbare ruimtes. Na verloop van tijd raakte deze praktijk meer ingeburgerd in educatieve omgevingen zoals scholen, bibliotheken, ziekenhuizen en verpleeghuizen, waar het vandaag de dag nog steeds een populaire manier van verhalen vertellen is.
Bestel een handgemaakte Kamishibai en de vertelverhalen om voor te lezen tijdens de Nationale Voorleesdagen.
Posters over lezen voor een vrolijke aankleding in de klas of de leeshoek
Bekijk alle posters over lezen om uw klaslokaal, kleuterschool of bibliotheek tijdens de Nationale Voorleesdagen feestelijk aan te kleden. De poster 'Lezen is zoveel meer!' is de grootste A1-formaat poster over lezen. De poster met grappige smileys en teksten om het lezen te stimuleren. Perfect voor in de bibliotheek, de klas of schoolbibliotheek. Bij deze poster ontvangt u gratis een bijpassende PowerPoint en cliparts.
Gratis PowerPoint en cliparts over lezen voor het Nationale Voorleesdagen
Lezen is zoveel meer dan lezen alleen! Om kinderen te inspireren om meer boeken te lezen, is er de Poster 'lezen is zoveel meer'. Bij deze poster hoort ook een bijpassende PowerPoint-presentatie met gratis cliparts van diverse smiley's. Deze presentatie kan gedownload worden voor extra leuk lesmateriaal. Gratis PowerPoint-presentatie en cliparts over lezen!
Voorlezen met Beertje Anders
Samen met Beertje Anders beleven jonge kinderen vele avonturen in de verschillende verhaaltjes, liedjes en spelletjes. Door de meer dan zestig lees- en luisterverhaaltjes worden de woordenschat en de taalgevoeligheid van het kind beter. De aantrekkelijke illustraties maken de leesboekjes erg aantrekkelijk voor jonge kinderen. Kijk voor meer info op de website van Beertje Anders
Naast de vele gratis inspirerende moraal verhalen op onze site zijn er kleine voorleesboekjes van Beertje Anders en ruim 25 mooie, kleurrijke posters over lezen. Leuk om de leeshoek in de klas mee aan te kleden.
Voeding als thema bij het voorlezen bij het Nationale Voorleesdagen
Beertje Anders heeft voor de Nationale Voorleesdagen leuke filmpjes, voorleesverhaaltjes en werkbladen gemaakt over voeding. Bekijk op de website van Beertje Anders de filmpjes waarin Beer Groen een moestuin achter de school heeft, wat gezonde beren eten, het verhaaltje Oma Soep over geduld, Snoepgoed, Ontbijt Vergeten en Beren Leren Eten. Verder staan op de website een affiche over de voedingsdriehoek met bijbehorend werkblad en een affiche en werkblad over brood maken.
Speciale dagen over lezen
- De Week van Lezen en Schrijven van 8 t/m/ 14 september 2024
- Wereldalfabetiseringsdag jaarlijks op 8 september
- Kinderboekenweek van 2 t/m 13 oktober 2024
- Jeugdboekenmaand van 1 t/m 31 maart 2024