zelfvertrouwen en weerbaarheid

Belangrijk om vooraf te weten!

Voordat u met het weerbaarheidsprogramma begint is het goed om de onderstaande informatie goed door te lezen.

Volgorde hoofdstukken

Je kunt er voor kiezen om alle hoofdstukken op volgorde door te nemen, maar je kunt natuurlijk ook een hoofdstuk kiezen die jullie het meeste aanspreekt. Het hangt er ook een beetje vanaf waarvoor jullie het weerbaarheidsprogramma willen volgen.  Gaan jullie vooral voor de weerbaarheid en om het zelfvertrouwen te vergroten, of is pesten de reden om dit programma te volgen. De volgorde van de hoofdstukken is dus niet zo belangrijk en kunnen ook in een willekeurige volgorde gevolgd worden. 

Veiligheid

De oefeningen die met het stootkussen gedaan worden zijn altijd heel leuk om te doen. Ze zijn erg geschikt om je kracht te voelen en om dit te versterken. Dat is uiteraard erg belangrijk om je sterker en weerbaarder te gaan voelen.

Werken met het stootkussen ...
... geeft kinderen met weinig zelfvertrouwen het gevoel van kracht. Het maakt ze sterker.
... onstuimige kinderen kunnen er op een positieve manier hun energie op kwijt.

Maar om blessures te voorkomen moet er wel op de veiligheidspunten gelet worden:
- Haal, als de ander aan het oefenen is, nooit zomaar het kussentje weg. Degenen die wil schoppen krijgt onverwachts geen weerstand van het stootkussen en kan spieren in de lies blesseren. Vraag eerst om te stoppen.
- Maak met het stootkussen geen duwende bewegingen, maar houd het kussen stil en op armlengte van je lichaam af.

Leeftijd 

Dit programma is gemaakt voor kinderen vanaf 7 jaar tot ongeveer 12 jaar. Voor kinderen van 7 en 8 jaar kunnen er hoofdstukken zijn waar het misschien nog niet helemaal aan toe is. Er kunnen hoofdstukken tussen zitten waar je nog net wat te jong voor bent. Dit zijn bijvoorbeeld de hoofdstukken onder de titel 'Viezeriken'. Bij deze hoofdstukken wordt bijvoorbeeld over sexueel misbruik gesproken. Bijvoorbeeld het hoofdstuk over sexueel misbruik. Bij dit hoofdstuk wordt aangeraden eerst samen over sex te praten aan de hand van bijvoorbeeld een geschikt boek. Het is belangrijk om ook jonge kinderen weerbaar te maken tegen seksueel misbruik. Als jullie aan het hoofdstuk over seksueel misbruik beginnen is het verstandig dat de kinderen alles weten over seks. Hieronder staan boekjes voor de kinderen en een boekje voor u als ouder/ opvoeder.

 

Zelfvertrouwen en weerbaarheid

Voor kinderen van 7 tot 10 jaar

Ben jij ook op mij?
Sanderijn van der Doef
ISBN 978 90 216 1498 4
Uitgeverij Ploegsma

Voor kinderen van 9 tot 15 jaar

Seks en zo
Robie H. Harris
ISBN 90 257 2768 9 / NUGI 210

Voor u als ouder/ opvoeder:

Kinderen en seksualiteit
Sanderijn van der Doef
ISBN 90 215 4469 5
D/2004/0108/340
NUR 854

Tips

* Oefen nooit te lang. Stop als het genoeg geweest is, ook al is het midden in een hoofdstuk.

* Herhaal gerust eens een hoofdstuk of een oefening.

* De hoofdstukken van het ouder-kindprogramma zijn ingelezen. Om deze aan/uit te zetten klik je op het luidsprekerknopje rechts boven op de pagina. 

* Voor het oefenen heb je soms een stootkussentje nodig. Je kunt deze bij het programma kopen, maar je kunt hem ook zelf maken (de uitleg staat in het programma).