Het Schilderij van Geluk

Wat is geluk?

Moraal verhaal: Het Schilderij van Geluk

Er was eens een man die door hard te werken een goed leven had opgebouwd. Hij had wat geld overgehouden en besloot om de plaatselijke zenmeester te vragen een mooi schilderij voor hem te maken.

"Beste man, hier heb je wat geld. Maak voor mij een schilderij van geluk, zodat ik het in mijn huis kan ophangen," zei de man.

De volgende dag keerde hij terug. "Zoals gevraagd, hier is het schilderij van geluk," zei de zenmeester.

Op het schilderij stond: "Vader dood, zoon dood, kleinkind dood."

De man werd witheet van woede en zei: "Hoe kun jij dit nu een schilderij van geluk noemen?"

Waarop de zenmeester antwoordde: "Dit is het grootste geluk dat een mens kan krijgen, als het in deze volgorde gebeurt. Zodra de volgorde anders is, kan geluk niet meer tegen het verdriet op."

Moraal:

"Het moraal van het verhaal is dat geluk vaak niet is wat we verwachten. Het laat zien dat geluk vaak voortkomt uit het accepteren van de natuurlijke orde van het leven, inclusief de vergankelijkheid van alles, zoals leven en dood. De zenmeester legt uit dat het grootste geluk ontstaat wanneer de dood van de generaties in de juiste volgorde plaatsvindt (ouder, kind, kleinkind). Wanneer deze volgorde wordt verstoord bijvoorbeeld wanneer eerst het kind of kleinkind sterft, wordt het verdriet vergroot, waardoor het moeilijker wordt om geluk te ervaren."

*Ter overdenking bij het moraal verhaal: Het Schilderij van Geluk

"Geluk komt niet altijd in de vorm die we verwachten. Soms ligt het in het accepteren van wat is, zelfs als dat betekent dat we met verdriet of verandering moeten omgaan. Wanneer we de natuurlijke loop van het leven omarmen, kunnen we innerlijke vrede vinden, zelfs in de moeilijkste momenten."