De Zieke Eik

Moraal verhaal: De Zieke Eik

Er was eens een oude eik in het midden van een groot bos. De eik was groot en sterk, zijn takken strekten zich ver uit naar de lucht en zijn wortels gingen diep de aarde in. Maar op een dag begon de eik ziek te worden. Zijn bladeren verwelkten en sommige takken vielen af. De andere bomen in het bos merkten dit op en begonnen de eik te pesten.

“Kijk naar die oude eik! Hij is niet meer zo sterk als vroeger,” zei de dennenboom. “Wat een zwakke eik, hij kan zich niet eens goed rechtop houden,” zei de kastanjeboom. “Hij heeft geen zin meer om bij ons te staan. Misschien moeten we hem gewoon laten vallen,” fluisterde de esdoorn.

De eik hoorde deze gesprekken, maar hij bleef stil. Hij voelde zich verdrietig en eenzaam, maar hij wist dat hij het niet in zijn eentje zou kunnen oplossen.

Toen kwam er een jonge dennenboom die pas kort in het bos stond. Deze dennenboom had geen idee van wat er tussen de andere bomen gebeurde, maar hij liep naar de zieke eik en zei:
“Waarom praten ze zo over jou? Ik vind je groot en sterk, en zelfs als je een beetje zwak lijkt, ben jij de oudste en de wijste boom in dit bos. Je hebt al zoveel gezien en geleerd.”

De oude eik voelde zich aangemoedigd door de woorden van de jonge dennenboom en besloot niet op te geven. Hij liet zijn takken langzaam weer omhoog groeien en bleef de jonge dennenboom steunen door zijn wortels in de grond te houden.

Na een tijdje veranderde de houding van de andere bomen. Ze zagen dat de oude eik nog steeds veel te bieden had, en ondanks zijn zwakte had hij veel kennis en wijsheid. De andere bomen kwamen naar hem toe om te luisteren en om advies te vragen.

De jonge dennenboom leerde van de oude eik en leerde dat het belangrijk is om anderen te ondersteunen, vooral als ze moeilijkheden doormaken.

Moraal van het verhaal:

“Iedereen verdient respect, ongeacht hun zwakheden of hoe ze eruit zien. Pesten is schadelijk en voorkomt dat we de waarde van anderen zien. Het is belangrijk om elkaar te ondersteunen in moeilijke tijden en niet te oordelen op basis van wat we zien."

Begripsvragen:

  1. Wat was er aan de hand met de oude eik?
  2. Hoe reageerden de andere bomen op de zieke eik?
  3. Wat zei de jonge dennenboom tegen de oude eik?
  4. Wat gebeurde er na verloop van tijd met de andere bomen in het bos?
  5. Wat besloot de oude eik te doen toen hij zich gesteund voelde door de jonge dennenboom?

Reflectievragen:

  1. Waarom denk je dat de andere bomen de oude eik eerst pestten?
  2. Hoe zou jij je voelen als je de oude eik was?
  3. Waarom is het belangrijk om mensen (of bomen!) te ondersteunen als ze moeilijkheden doormaken?
  4. Wat kunnen we leren van de jonge dennenboom? Wat zou jij doen als je in zijn schoenen stond?
  5. Heb je ooit iemand gezien die werd gepest omdat hij of zij anders was? Wat zou je doen om te helpen?

Moralen en Waarden:

  1. Wat is de belangrijkste les die je uit dit verhaal haalt?
  2. Waarom is het belangrijk om niet te oordelen op basis van uiterlijk of zwaktes van anderen?
  3. Wat betekent het om iemand te steunen in moeilijke tijden?
  4. Wat zou je tegen de andere bomen zeggen als je de jonge dennenboom was?

Creatieve vraag:

  1. Stel je voor dat je de oude eik zou zijn. Hoe zou je reageren op de steun van de jonge dennenboom?
  2. Wat denk je dat de andere bomen nu denken over de oude eik? Wat zou hun houding zijn?

Deze vragen helpen je leerlingen niet alleen om het verhaal te begrijpen, maar ook om na te denken over hun eigen gedrag en hoe ze respectvoller met anderen om kunnen gaan.