weerbaarheid
Zelfvertrouwen vergroten en opkomen voor jezelf
Weerbaarheid
Voor jezelf opkomen, grenzen durven stellen en confronteren kun je leren. Hierdoor neemt je zelfvertrouwen toe, word je zelfverzekerder, en neemt je gehele weerbaarheid toe. Je weerbaarheid vergroten kan op drie vlakken; mentaal, verbaal en fysiek. Weerbaarheidstrainingen bestaan uit deze drie onderdelen.
Mentale training
De mentale training omvat oefeningen in houding en zelfbeeld, gronden en aarden, grenzen aangeven, confronteren, intuïtie, ontspanningsoefeningen en dader-identificatie.
Verbale training
Naast het mentale en het fysieke trainen zijn er oefeningen om de verbale weerbaarheid te trainen. Het praten over de onderwerpen, ademhalingsoefeningen, schreeuwoefeningen en oefeningen zoals het herkennen van de leider van de groep.
Fysieke training
De fysieke training omvat de verdedigingshouding, kwetsende technieken, bevrijdingstechnieken, weringen, grondverdediging, klemtechnieken, reageren op een groep, gelegenheidswapens, reactievermogen en werken met targets (stootkussentjes).
Mentale weerbaarheid, verbale weerbaarheid en fysieke weerbaarheid
Deze drie onderdelen versterken elkaar, je kunt ze niet los van elkaar zien. Als je je fysiek sterker gaat voelen, omdat je bepaalde doeltreffende technieken kunt toepassen als dit nodig is, voel je je mentaal beter opgewassen tegen lastige of bedreigende situaties en kun je deze met minder angst tegemoet treden. De kans dat de ander zijn ‘aanval’ doorzet wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Als je je mentaal en/of verbaal sterker gaat voelen, kom je zelfverzekerder over en dit straal je uit (je houding wordt rechter). Als je iets zegt, klinkt je stem krachtig. Deze fiere houding maakt het voor de ander niet aantrekkelijk jou (nog langer) lastig te vallen. Je krijgt meer lef om de nare situatie, waarin je je bevindt, aan te gaan en de ander te confronteren. Hoe eerder de confrontatie wordt aangegaan, hoe sneller de lastige of bedreigende situatie eindigt.
Weerbaarheidsprogramma
Is jouw kind verlegen, angstig, weinig weerbaar en/of wordt het gepest? Als docent op school, maar ook vader, moeder, opa of oma thuis kunnen een steuntje in de rug zijn voor kinderen die niet goed in hun vel zitten, weinig weerbaar zijn of juist heel druk worden van alle dagelijkse indrukken. Door samen te praten en te oefenen in weerbaarheid kun je een positieve bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van het kind. Het weerbaarheidsprogramma is heel geschikt om als volwassene het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van één of twee kinderen te vergroten. Meer over het weerbaarheidsprogramma
Oefeningen voor in de klas
Met het Docentenboekje 'Opkomen voor jezelf' kun je een aantal eenvoudige oefeningen aanbieden aan je leerlingen en deze in de eigen klas/groep oefenen (bijvoorbeeld tijdens de gymles)
Thema: Opkomen voor jezelf