kort verhaal over KWETSENDE OPMERKINGEN

Moraal verhaal Varken of engel?

Varken of engel?

Er was eens een monnik die uitgenodigd was bij een koning van wie bekend was dat hij niet erg vriendelijk was en vaak lelijk kon doen. Tijdens hun gesprek zei de koning plotseling, zonder enige aanleiding, tegen de monnik: ‘Weet je monnik, je ziet eruit als een varken.’ Waarop de monnik heel rustig reageerde en zei: ‘En u, majesteit, u ziet eruit als een engel.’ Een beetje overdonderd door dit antwoord eiste de koning een verklaring en zei: ‘Hoe kun je mij nu zeggen dat ik eruitzie als een engel, terwijl ik net tegen jou heb gezegd dat je eruitziet als een varken?’ De monnik antwoordde: "Wanneer een varken kijkt, ziet hij varkens. Wanneer een engel kijkt, ziet hij engelen."

* Ter overdenking bij het verhaal over kwetsende opmerkingen

Als iemand je uitscheldt of lelijke woorden tegen je zegt, dan zegt dit meer over die persoon zelf, dan over de persoon tegen wie hij het zegt. Je hoeft de woorden niet te accepteren. Bij een compliment kun je zeggen: ‘bedankt’ of ‘dank je.’ Zo kun je een kwetsende opmerkingen weigeren en niet bij je binnen laten komen.

De koning of een leider heeft een machtspositie. Hij kan hier gebruik van maken, maar ook misbruik. In het verhaal wordt de koning omschreven als onvriendelijk en lelijk, net zoals een pestkop. Als de koning een goed mens was, dan was hij waarschijnlijk een wijze koning geweest en was het gesprek met de monnik prettig verlopen. Maar deze onvriendelijke koning wilde de monnik uitdagen en hem verleiden boos te worden en ook lelijke dingen terug te zeggen. Zo zou de monnik net als de koning een onvriendelijk mens worden. Pesters doen dit ook. Ze dagen je uit om je tot hun niveau te verlagen.

De koning is misschien vroeger zelf gepest of had andere problemen. Hij heeft zich in ieder geval niet tot een goed mens of koning ontwikkeld en zit eigenlijk op de verkeerde plaats. Hij is misschien wel jaloers op de monnik die door zijn wijsheid meer respect krijgt. Dit is bij pesters ook vaak het geval. Ze zitten niet lekker in hun vel en reageren dit vaak af op anderen. Doordat de monnik zich de boosheid en wraakzuchtige gevoelens van de koning niet aantrok, kon hij de woorden omdraaien en zonder de koning te beledigen hem laten inzien hoe onvolwassen het gedrag van de koning was. Een lesje in zelfreflectie. Je bent zelf wat je zegt en hoe je doet. Hoe ga je om met kwetsende opmerkingen of kritiek? Hoe kun je reageren op lelijke, nare, gemene kwetsende opmerkingen? Pesten?

 

Download dit moraal-verhaal op de gratis flyer 'cyberpesten' met korte les

Dit verhaal staat ook in het leesboek 'Think outside the box'

Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Een boek met moraal verhalen voor een smartphonegeneratie. De verhalen zullen je aan het denken zetten over een slim en sociaal smartphonegebruik. De oude verhalen zijn zo bewerkt en herschreven dat we nieuwe inzichten krijgen over onze huidige maatschappij. Leuk om cadeau te geven en te krijgen!

Bijpassende lesmaterialen over cyberpesten: